Fikk beskjed om at jeg var for tjukk

TO TALENTER: Sarah sammen med den andre lovende sleggekasteren i Brevik friidrettsklubb, Mia Ribe Brun. Foto: Privat

TO TALENTER: SARAH SAMMEN MED DEN ANDRE LOVENDE SLEGGEKASTEREN I BREVIK FRIIDRETTSKLUBB, MIA RIBE BRUN. FOTO: PRIVATPORSGRUNN: Sarah Mikkelsen (17) ble fullstendig avskiltet allerede som 11-åring. Hun følte seg mobbet av treneren, men kjempet seg igjennom den tunge perioden. Nå er hun blant Norges aller mest lovende utøvere i sin idrett.Kristian Holtan

TA møter Sarah hjemme på Hovet i Porsgrunn. Hun er blid og imøtekommende, og virker å være svært trygg på seg selv. Men slik har det ikke alltid vært. Sarah forteller åpent om den gangen hun ble fullstendig fryst ut av treneren sin i 11-årsalderen, noe som satte spor hos den unge friidrettsjenta.

– Jeg ble fortalt at jeg ikke kunne løpe. Det skulle alltid være de tynne og raske. Jeg fikk faktisk beskjed av treneren min om at jeg var for tjukk. Det var ren mobbing. Det var trist, og helt vanvittig at det kunne komme fra en voksen mann, sier Sarah.– Ville bare slutte

Selvtilliten forsvant hos den unge jenta, og hun følte seg også utestengt av de andre utøverne på sin egen alder.

– Jeg ville bare slutte med friidrett. Det er ikke noe gøy å bli stengt ute, selv om barn ikke tenker over slike ting. I senere tid har jeg selv hjulpet en person som hadde det på samme måte. Jeg hadde opplevd det samme selv, så jeg sa ifra, forteller Sarah, som føler at den tunge perioden like før tenårene har hjulpet henne til å bli sterkere som menneske.

– Ja, det har nesten det. De andre utøverne på min alder, som ofte bare surfet igjennom da de var yngre, har droppet ut. De hadde aldri den samme motgangen. Jeg ble sterk i hodet, og er nå den eneste fra mitt kull som konkurrerer på et høyt nivå, sier hun.Norges beste

For Sarah ble redningen en helt ny gren, og etter hvert et nytt friidrettsmiljø. Porsgrunnsjenta fant tidlig ut at hun hadde et talent for kast, og de senere årene har hun motbevist påstanden om at hun ikke kunne bli noen friidrettsutøver.

Nå er hun blant landets mest lovende i slegge. Sarah har vært en del av landslaget i flere år allerede, og i fjor endte hun på sjetteplass i senior-NM, i tillegg til at hun tok bronse i junior-NM. Hun er den høyest rankede i Norge i sin årsklasse, og nummer 21 på lista i Europa og 37 på verdensbasis i U18.

– Under et kretsmesterskap meldte jeg meg på i sleggekonkurransen, litt spontant. Og jeg gjorde det veldig bra. Da kom selvtilliten med en gang, smiler Sarah, som umiddelbart bestemte seg for å satse på slegge.

– Det tok ikke lang tid før jeg begynte å kaste langt, men jeg trente mye, påpeker hun.– Identiteten min

Sarah har hele veien fått mye støtte og veldig god oppfølging fra mamma Anja Moen, broren Sander og stepappa Per Olav Moen. Sistnevnte har vært Sarahs trener i alle år, og er nå

også assistent på landslaget.

– Trening har liksom blitt identiteten min, og jeg synes det er veldig gøy. Jeg har en bror som tør å skille seg litt ut, og det har hjulpet meg. Jeg skiller meg også ut, og noen ganger får jeg høre at jeg er et forbilde. Det er koselig, sier hun.

17-åringen har nå en bred vennekrets som synes det er kult at hun er så dedikert som hun er. Og selv om Sarah bruker svært mye tid på trening, passer hun på å få tid til vennene og alt annet som hører med.

– Jeg får tid til alt jeg vil. Jeg har blitt flink til å prioritere, men man må selvfølgelig være strukturert, sier jenta som roser Bamble VGS for å legge til rette for satsingen hennes.Drømmer om OL

I dag representerer Sarah Brevik friidrettsklubb. Hun er en av to lovende kastere i klubben. Den andre er Mia Ribe Brun (16), som også er på landslaget i slegge. Sammen reiser de mye til Oslo-området for å trene om vinteren.

Sarah mener at 2019 er den sesongen hun har hatt mest utvikling, og føler at hun har det som skal til for å ta nye steg i sin idrett.

– Jeg er høy, har lange armer, og nå har jeg også fått dreis på teknikken. Samtidig har jeg blitt mer voksen. I vinter har jeg kastet 54 meter med fire kilos slegge, så det ser bra ut med tanke på det som skal skje senere i år, sier hun.

Det store målet hennes for kommende sesong er å kvalifisere seg for junior-VM i Kenya, som arrangeres første halvdel av juli. På sikt er drømmen OL-deltakelse.

– Målet mitt er å kvalifisere meg for flest mulig internasjonale mesterskap. OL hadde vært et pluss i boka, smiler Sarah.

– Jeg ønsker rett og slett å oppleve mye og få reise mye, forklarer hun.

Og reising blir det også i den kommende perioden. Om en måned setter Sarah og familien kursen mot Los Angeles. Familien har blitt kjent med en kastetrener ved UCLA, som hjelper til med det praktiske under treningsleiren.

Og etter USA-turen venter landslagssamling og ny treningsleir, denne gang til Portugal.

Sarah går også rundt og leker med tanken om å flytte til statene for å studere.

– Jeg har litt lyst til å ta sjansen, sier Sarah – vel vitende om at hvis hun kaster langt nok så kan hun få dekket skolegangen på college.

– Kanskje kunne jeg studert ernæringsfysiologi, og deretter kommet hjem og tatt politiutdannelse, sier hun.

Sarah er i alle fall en jente som vet å takle en utfordring. Den største utfordringen har hun allerede kastet fra seg – som 11-åring.